21/06/2023

Si no podeu veure correctament aquest email podeu veure la versió web.

Actualitat CSC

CSC. Consorci de Salut i Social de Catalunya



Destaquem

Què estem fent al sector sanitari i social davant l'emergència climàtica?

Abans de la pandèmia, al CSC vam organitzar una jornada on ens vam preguntar què podíem fer les entitats del sector davant el canvi climàtic. Ara, en una situació d'emergència climàtica, volem reflexionar sobre el que estem fent avui. Ho farem el pròxim 13 de juliol, a la jornada El sector salut i social davant l'emergència climàtica: Què estem fent?, en què ens acompanyarà la meteoròloga Gemma Puig. També compartirem els resultats i conclusions del qüestionari enviat a les entitats associades sobre sostenibilitat ambiental i coneixerem algunes experiències d'èxit. Així mateix, diferents àrees del CSC exposaran bones pràctiques en aquest àmbit. 

Més informació


Activitat Consorci

Jornada sobre la població mèdica i infermera i les necessitats de professionals del sistema

Quina és la situació demogràfica mèdica i infermera actual? Quines accions sistèmiques i canvis organitzatius s'han de portar a terme? Com podem adaptar-nos a les preferències dels joves? Aquestes i altres qüestions les debatrem el pròxim 28 de juny, en una nova jornada de CAPSS, amb la participació d'experts com Alejandro Barros, Paola Galbany, Beatriz González López-Valcárcel, Sònia Miravet o Marc Soler. També hi seran representats els associats, amb Sara Majón, Anna Ribera i María Díaz Tella, i hi intervindrà, igualment, José Augusto García Navarro.

Llegir més

L'impacte i els reptes de les addiccions comportamentals, a la Trobada de Salut Pública de demà

Sota el títol "Impacte i reptes de les addiccions comportamentals al nostre entorn. Una perspectiva de salut pública", demà tindrà lloc una nova Trobada de Salut Pública. Josep Maria Pons, responsable de Relacions Institucionals i Programes de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, serà el moderador de la sessió, que comptarà amb la participació de Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; Elisardo Becoña, catedràtic de la Universidad de Santiago de Compostela, i Catrina Clotas, tècnica en Salut Pública al Servei d'Atenció i Prevenció a les Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Llegir més

L'accessibilitat digital com a via d'inclusió centra una nova jornada del cicle "Comunicació i Responsabilitat Social"

Són veritablement accessibles les eines de comunicació digitals de les entitats sanitàries i socials? Quina és la normativa per als serveis públics? Quins recursos ens permeten comunicar millor amb persones grans o amb una discapacitat? Per donar resposta a aquestes qüestions i en el marc del cicle "Comunicació i Responsabilitat Social", el CSC organitza, demà, una nova sessió sobre comunicació inclusiva sota el títol "Accessibilitat digital: un pas més cap a la inclusió".

Llegir més

El CSC organitza una visita a Madrid per conèixer les tecnologies més punteres aplicades en salut

L'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC va organitzar, el 14 i 15 de juny, el #CSCImpulsa-Inspirational Day, una visita a La Cabina del Distrito Telefònica, seu mundial de la companyia situada a Madrid, per conèixer de primera mà les tecnologies més innovadores del món i amb aplicació als serveis de salut. La delegació que s'hi va desplaçar, amb representants de diverses entitats associades, va tenir l'oportunitat de conèixer les innovacions avalades per Telefònica que tenen un gran potencial per a tota mena de mercats, inclòs el de la salut. La delegació d'Innovació del CSC va viatjar al futur del sector salut, gràcies a la col·laboració de Roche.

Llegir més

La gala dels Premis Factor Humà 2023 reivindica l'error com a eina d'aprenentatge

El CSC va participar en la gala dels Premis Factor Humà 2023, que es va celebrar el passat 15 de juny a l'Auditori de l'SJD Pediatric Cancer Center sota el lema "L'Error ens (R)Evoluciona" i que va comptar amb la presència del conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano. El Consorci és entitat col·laboradora dels premis i forma part, també, del Patronat de la Fundació Factor Humà, a més d'estar-hi associada.

Llegir més

Debatem sobre el futur dels tractaments de les malalties cardiovasculars

El CSC va celebrar, el 20 de juny, una nova sessió del cicle de debats 2023 #iNNovacióCSC que, sota el títol "Malalties cardiovasculars: de la dada al cor", va girar entorn de les teràpies i tecnologies més punteres d'aquest àmbit de la salut. La trobada es va iniciar amb la intervenció de Beatriz Vaquerizo, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, qui va exposar els darrers avenços en cirurgia cardíaca que està aplicant el seu equip.

Llegir més

Participem en les XIX Jornadas Nacionales de Documentación Médica

El responsable de l'Àrea de Protecció de Dades del CSC, Roc Mas, va participar en les XIX Jornadas Nacionales de Documentación Médica, que es van celebrar a Alacant el 15 i 16 de juny, i que van ser organitzades per la Sociedad Española de Documentación Médica (SEDOM). Mas va intervenir-hi amb la ponència "Derechos de autodeterminación informativa del paciente en su historia clínica. Derechos ARCO-POL", en què va abordar la protecció de dades amb relació a la documentació generada en el marc de la prestació de serveis de caràcter assistencial o d'atenció social. Aquests serveis estan subjectes a particularitats pròpies de la naturalesa de l'activitat que s'han d'adaptar a la normativa de protecció de dades actual.

Llegir més

Intervenim en la VI Jornada Gestión de las Enfermedades Crónicas, a Sevilla

El director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Josep Maria Guiu, va intervenir, el 21 de juny, a la VI Jornada Gestión de las Enfermedades Crónicas, organitzada per la revista New Medical Economics i celebrada al Col·legi de Metges de Sevilla. Guiu va participar en la taula "El papel del farmacéutico en las patologías crónicas", on es van abordar aspectes com la coordinació assistencial, la polifarmàcia en els pacients crònics, la necessitat d'avançar en el model d'atenció farmacèutica en residències i la conciliació de la medicació dels pacients a l'ingrés i a l'alta.

Llegir més

El CSC, al Comitè Directiu del Programa Salut/IA

El CSC, representat per Sandra Duran, adjunta a la Direcció infermera de la Fundació Salut Empordà, és una de les entitats que participa en el Comitè Directiu del Programa Salut/IA, el qual té per objectiu crear un entorn facilitador per al desenvolupament i la implementació d'eines d'intel·ligència artificial que contribueixin a la millora assistencial i a la sostenibilitat del sistema de salut de Catalunya.

Llegir més

Participem en el Fòrum de l'OMS sobre equitat en la protecció financera dels sistemes de salut a Europa

El CSC va assistir al WHO Barcelona Forum on Financial Protection in Europe, que va tenir lloc el 14 i 15 de juny a Barcelona. El CSC, amb la directora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS), María Luisa Vázquez, va participar-hi com a entitat del Sistema Nacional de Salut de Catalunya que treballa i investiga per l'equitat d'accés a l'atenció.

Llegir més

El CSC, compromès amb la lluita contra l’abús i el maltractament a les persones grans

En el marc del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, que es va celebrar el passat 15 de juny, el CSC va voler remarcar el seu compromís amb la lluita contra qualsevol mena de violència cap aquest col·lectiu. Ho va fer mitjançant un vídeo de reconeixement a les professionals que treballen als Serveis d'Atenció a l'Entorn Domiciliari (SAED) i a la tasca que duen a terme per detectar i prevenir aquestes situacions d'abús o maltractament. Per la seva part, el director general del CSC i president de la SEGG, José Augusto García Navarro, va reivindicar els drets de les persones grans en una entrevista a RNE.

Llegir més


Informació patronal CAPSS

El personal titulat en infermeria podrà continuar compatibilitzant dos llocs de treball assistencial en el sector públic

El DOGC núm. 8937, de 15 de juny de 2023, publica l'Acord GOV/132/2023, de 13 de juny, pel qual es prorroga l'Acord GOV/118/2014, de 5 d'agost, pel qual es declara d'interès públic el desenvolupament d'un altre lloc de treball de caràcter assistencial en determinats àmbits del sector públic per part del personal titulat en infermeria. Els àmbits d'infermeria assistencial del sector públic que requereixen alta qualificació i expertesa, que són les raons que fonamenten la compatibilitat, són l'atenció especialitzada en l'àmbit hospitalari o d'internament, l'atenció en l'àmbit de les urgències i les emergències, l'atenció especialitzada en l'àmbit penitenciari i de serveis socials i l'atenció especialitzada en l'àmbit de l'atenció primària de la salut.

Més informació

EL DOGC publica les actes 2, 3 i 4 de la Comissió paritària del III Conveni del SISCAT

El DOGC del 15 de juny i el del 19 de juny han publicat les Resolucions per les quals es disposen les inscripcions i publicacions de les actes 2, 3 i 4 de la Comissió paritària del III Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, concertats amb el Servei Català de la Salut.

Més informació

El Consell de Relacions Laborals elabora el nou mapa de la negociació col·lectiva a Catalunya

En aquest enllaç, accedireu a la quinzena edició del Butlletí del mapa de la negociació col·lectiva a Catalunya, elaborat pel Consell de Relacions Laborals. En aquesta edició podreu trobar una anàlisi estadística de l'estructura de la negociació col·lectiva catalana a 1 de gener de 2023. Aquest document ha estat elaborat pel Grup Tècnic del Mapa de la Negociació Col·lectiva del Consell, a partir de les dades del Cercador de Convenis col·lectius de Catalunya i del Registre de convenis col·lectius del Departament d'Empresa i Treball i del Ministeri de Treball i Economia Social.


Treballa amb nosaltres

Consulta les darreres convocatòries publicades a la nostra pàgina web.

Més informació


T'interessa

Les infermeres reclamen més reconeixement com a prescriptores de medicaments i productes sanitaris

Un estudi coordinat pel Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona (COIB), publicat a la revista Frontiers in Public Health, identifica barreres internes i externes en el desenvolupament de la prescripció infermera i apunta solucions per superar-les. A partir de la realització d'una investigació qualitativa en què han participat 24 infermeres de la demarcació de Barcelona, els autors han identificat la necessitat d'augmentar el reconeixement i l'acceptació del seu paper prescriptor entre la societat, la resta dels professionals de la salut i la mateixa professió. Els resultats del treball serviran per dur a terme accions per facilitar el desenvolupament de la prescripció infermera.

Més informació

Espanya participarà en la primera enquesta internacional sobre salut i experiència del pacient en Atenció Primària

El Ministeri de Sanitat ha anunciat que Espanya serà un dels països participants de l'enquesta internacional sobre salut Patient-Reported Indicators Surveys (PaRIS). Aquesta serà la primera enquesta internacional que mesuri els resultats en salut i l'experiència en Atenció Primària (AP) referits per la població adulta, amb especial interès en aquells pacients amb una o més condicions cròniques. El projecte PaRIS està promogut pel Comitè de Salut de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) i hi participen vint-i-un països. L'objectiu general és conèixer l'estat de salut percebut i l'experiència per contribuir a desenvolupar sistemes de salut més centrats en les persones.

Més informació

Descomptes a l'IL-3 de la UB per a entitats associades

L'Institut de Formació Contínua-IL-3, de la Universitat de Barcelona (UB), ofereix un 10% de descompte per a totes les entitats associades al Consorci de Salut i Social de Catalunya. Es tracta de màsters i postgraus de l'àmbit de la salut, en format semipresencial i en línia. Aquelles persones interessades poden contactar amb l'Àrea Associativa del CSC aquí.

Més informació

Actes i jornades

  • Del 27 al 30 de juny Vigo. XIX Conferencia Española y VIII Encuentro Iberoamericano de Biometría >>més
  • Del 4 al 7 de juliol Barcelona. 6è Congrés Mundial de Parkinson (WPC 2023) >>més
  • Del 5 al 7 de juliol Girona. XLII Jornades de l'Associació d'Economia de la Salut (AES) >>més
  • Del 23 al 29 de juliol Venècia (Itàlia). Observatory Venice Summer School 2023 >>més
  • Del 5 al 8 de setembre Porto (Portugal). XLI Reunió Anual SEE i XVIII Congrés APE >>més
  • 28 de setembre Barcelona. III Jornada "Innovando en parentalidad y salud mental" >>més
  • Octubre Manresa/Online. Postgrau en Nous Models d'Atenció en Salut Mental Comunitària >>més
  • 6 d'octubre Barcelona. 20è aniversari Revista de Psicopatología y Salud Mental del Niño y del Adolescente >>més
  • 6 d'octubre Barcelona. 10a edició del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva >>més
  • 26 d'octubre Barcelona/Online. Celebració del 20è aniversari de la revista la Fundació Orienta >>més
  • 2 de novembre Barcelona/Online. Màster en Gestió Integral de Serveis en Atenció Primària, Socials i Hospitalaris. GESAPH >>més
  • Del 8 a l'11 de novembre Dublín (Irlanda). 16th European Public Health Conference 2023 >>més


Publicacions oficials

DOGC

ORDRE DSO/160/2023, de 15 de juny, de modificació de l'Ordre DSO/260/2022, de 3 de desembre, per la qual s'actualitzen els preus i imports de determinats serveis socials de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública.

RESOLUCIÓ SLT/2110/2023, de 12 de juny, per la qual es crea el Programa de vigilància de la promoció dels medicaments en l'entorn digital (Pumedi).



El CSC als mitjans

Reflexionem sobre com optimitzar la compra pública en sanitat a Redacción Médica

El director de l'Àrea de Farmacia i Medicament del CSC, Josep Maria Guiu, i la directora del Servei Agregat de Compres Administratives (SACAC), Paula Hors, han participat en un article de Redacción Médica sobre les millors fórmules per optimitzar l'adquisició pública en sanitat.

Llegiu l'article

Expliquem els beneficis dels biosimilars a OAFI Radio

El director de l'Àrea d'Innovació del CSC, Antoni Gilabert, va ser entrevistat a OAFI Radio, de l'OAFI Foundation. Durant la seva intervenció, va explicar els beneficis dels biosimilars, medicaments biològics que es desenvolupen perquè sigui similar a un medicament biològic ja existent de referència la patent del qual ha caducat.

Mireu el vídeo